Brann- og eksplosjonsvernloven § 5 første ledd omhandler den alminnelige aktsomhetsplikten. Forskrift om brannforebygging § 3 har nærmere presisering av reglene.

I aktsomhetskravet ligger det både en plikt til å vurdere risikoen for brann og ta egnede forholdsregler for å minimere risikoen. I denne vurderingen må man ta hensyn til selve aktiviteten og til brannfaren i omgivelsene. Forholdsreglene skal være slik at risikoen blir liten. Dersom risikoen er for stor, skal aktiviteten stoppes. Med dagens situasjon vil det ikke være aktsomt å gjøre opp ild eller utføre aktivitet som kan medføre brann.

Grunnet svært lite nedbør er skogbrannfaren nå meget stor i Agder. På denne bakgrunn har brannsjefene på Agder besluttet at det nedlegges totalforbud på aktivitet som kan medføre antennelse av skog og annen utmark.

Forbudet gjelder all aktivitet i skog og annen utmark, så som; skogsdrift, linjearbeid kraft og tele, skyting på skytebane, rydding og tynning, kantklipping av veinettet, sliping av jernbane-linje, all form for bål og grilling samt annen lignende aktivitet som kan medføre brann.

Forbudet gjøres gjeldende umiddelbart og gjelder inntil forbudet oppheves. Opphevelse av forbudet vil bli publisert på kommunens nettside.

Forbudet er hjemlet i Lov om vern mot brann, eksplosjon og ulykker med farlig stoff og om brannvesenets redningsoppgaver (brann- og eksplosjonsvernloven) av 14 juni 2002 nr 20 § 37. Det vises videre til presiseringer i forskrift om brannforebygging § 3.

Eventuell søknad om dispensasjon må tas opp med lokalt brannvesen.

Dispensasjoner fra forbudet mot aktivitet som kan medføre fare for brann i skog og utmark gjelder hele arbeidsdagen fredagen 13. juli 2018. Kommunen gjør en ny vurdering av dispensasjoner fra forbudet mandag 16. juli om morgenen.

Forest fire
Any form of open fire or flame is prohibited in woods and fields between 15 April and 15 September.

Waldbrand
Offenes Feuer im Wald und Feld ist in der Zeit vom 15. April bis 15. September verboten.