Du kan dra på vinterferie i Norge. Det vil si at man kan dra på hytta (både leid eller eid hytte) og hotell. Du bør unngå å reise med kollektivtransport hvis det er mulig. Smittesituasjonen kan endre seg raskt og alle må være forberedt på at planene for vinterferien kan endre seg. 

Du må være forberedt på å måtte gå i karantene i løpet av eller etter ferien. Dette gjelder spesielt om om du reiser på hotell, der situasjonen fort kan bli uavklart. 

Det er viktig at du setter deg inn i og følger smittevernsrådene som gjelder dit du skal. Reiser du til en kommune som har lettere tiltak enn den du reiser fra, bør du som hovedregel følge de rådene som gjelder i kommunen du reiser i fra. 

Se kommunens nettside for lokale tiltak.

Det generelle rådet om at alle bør redusere antall personer man har kontakt med, og at du bør vise ekstra hensyn til de i risikogruppen, gjelder også i vinterferien. 

Besøk på hytta

Du kan ha besøk av inntil 5 gjester på hytta. Dersom alle gjestene er fra én husstand, kan hele familien besøke deg, selv om de er over fem stykker. 
Alle som ikke er i samme husstand bør holde én meters avstand. Du bør derfor ikke ha flere gjester enn du har god plass til på hytta. Det anbefales å begrense overnatting og personer fra ulike husstander bør ikke dele soverom. 

Sørg for god hygiene godt renhold, spesielt om personer fra ulike husstander må dele bad. 

Sosial sammenkomst og aktiviteter

Det er mindre risiko for smitte dersom du møter andre utendørs. Det er derfor anbefalt å heller gjøre aktiviteter og ha sosial sammenkomst ute. 
Du bør handle før du reiser og hvis du må handle nødvendige varer andre steder, bør du velge et tidspunkt når det er lite folk. 
Husk smittevernsrådene når du er på alpin- og skianlegg, badeland eller lignende steder. Unngå steder hvor det er mange folk samlet og trengsel. 

Anbefaling om å unngå unødvendige innenlandsreiser

Det er anbefalt å unngå unødvendige reiser innenlands. Dette er anbefalt fordi det er en risiko for spredning av smitte dersom du reiser fra områder med mye smitte i Norge til et område med lite smitte.

Gjennomføring av nødvendige reiser

Arbeidsreiser kan gjennomføres, men du bør være nøye med å følge smittevernråd og holde god avstand til andre.

Reise til studiested kan gjennomføres, men du bør være nøye med å følge smittevernråd og holde god avstand til andre.

Reiser til fritidseiendommer kan gjennomføres. Du bør da handle hjemme før du reiser til hytta.

Er du syk, i karantene eller isolasjon skal du ikke reise, heller ikke til hytta. Det eneste unntaket er når du er uten symptomer, og opphold på hytta er eneste måte å unngå nær kontakt med et husstandsmedlem som syk med covid-19.

Vær oppmerksom på at det kan være lokale tiltak i kommunen du reiser til, sjekk derfor kommunens nettside før du reiser. Tenk også over hva du skal gjøre dersom du blir syk og må isolere deg, eller dersom du må i karantene.